وی یکی از علمای بزرگ شیعه در اواخر قرن یازدهم و اوایل قرن دوازدهم هجری و به سید جزایری معروف است.
ایشان در جزائر(جنوب) و فارس مقدمات و قسمتی از سطوح فقهی را به پایان برد سپس در دارالعلم اصفهان سالها از حضور اساتید مختلف همچون محقق خوانساری، محقق سبزواری، حاج میرزا رفیعا، علامه فیض و علامه مجلسی بهرهمند بود.
سید جزایری در فقه و حدیث و روایات و تفسیر و سایر علوم متداوله مهارت داشت و از وی تألیفات مفیدی برجای مانده است که از جمله آنها میتوان به انوار نعمانیه، انس وحید، شرح عیون، شرح تهذیب، شرح روضه کافی، شرح صحیفه سجادیه، قصصالعلما، قصصالانبیاء، غرائب اخبار، نوادر آثار، کشفالاسرار، مقامات النجاة، ریاضالابرار، نورالانوار، غایتالمرام، مقصودالانام، منتهیالمطلب، هدایتالمؤمنین، قاطعاللجاج، اربعین و ... اشاره کرد.
بزرگانی همچون میرزا ابراهیم فرزند ملاصدرای شیرازی، ملامحمدباقر مجلسی، شیخ علی و محمدبن مرتضی و ملامحسن فیض کاشانی از جمله اساتید وی به شمار میروند.
از شاگردان وی نیز میتوان به شیخ محمدعلم الهدی کاشانی، شیخ محمد نجار، قاضی مجدالدین، شیخ حسین بحرینی و میرابوالقاسم اشاره کرد.
وی در شب جمعه بیست و سوم شوال سال هزار و صدو دوازده (1112) هجری، قمری در راه مراجعت از مشهد مقدس در پلدختر میان خرمآباد و اندیمشک فعلی به ریاض رضوان شتافت.
سید نعمتالله جزایری از علمای برجسته قرن یازده و دوازده هجری قمری است و آرامگاه وی در شهرستان پلدختر قرار دارد.
امروزه بارگاه سید نعمتالله جزایری در پلدختر زیارتگاه خاص و عام است، در اثر کراماتی که از آن شخصیت بزرگ دیده شده، هر روز به خیل عاشقان آن بزرگوار افزوده میشود و مردمان مرتب به نذر برای آن حضرت میپردازند.
آثار سیدنعمتالله جزایری:
- الانوار النعمانیه فی بیان معرفة النشأة الانسانیه
- انیس الفرید فی شرح التوحید، تحفه الاسرار فی الجمیع بین الاخبار
- الجواهر الغوالی فی شرح عوالی اللثالی
- ریاض الابرار فی مناقب الائمه الاطهار
- زهر الربیع
- الغایه القصوی
- عقود المرجان فی تفسیر القرآن
- مشکلات المسائل
- منبع الحیاه فی اعتبار قول المجتهدین من الاموات
- نوادر الاخبار
- النور المبین فی قصص الانبیاء و المرسلین
- هدیه المبین
- تحفه الراغبین